VAKTEL KÖTT

© 2000 VAKTEL.SE. ALLA RÄTTIGHETER FÖRBEHÅLLNA. • ORIGINAL DESIGN BY :

Bräserade Vaktlar.

 

INGREDIENSER

8 st vaktlar

8 st tunna baconskivor

100 g schalottenlökar

1 st stor gul lök, skuren i bitar

2 st tjockskurna morötter

100 g skurna färska champinjoner

3 st hackade vitlöksklyftor

½ liter rosévin

4 msk cognac

2 msk olivolja

färsk timjan eller 2 tsk torkad

½ tsk muskotnöt

½ kg skalade vindruvor

Salt

Peppar

Tandpetare

 

GÖR SÅ HÄR

Click hereBryn vaktlarna eller kycklingköttet i olja tills de blir bruna runtom. Ta opp dem. Vira en baconskiva runt varje fågel och fäst med tandpetare. Placera i en stor ugnsäker form med schalottenlöken i mitten.

Lägg lök, morötter, champinjoner och vitlök runtomkring fåglarna. Skvätt olja över..

 

Låt grytan stå i ugnen 10 min på 180 grader, ta ut den och strö muskot och timjan över, rör runt och häll över vin och konjak. Salta och peppra.

Sätt in i ugnen och låt stå i 25 min.

 

Lägg på vindruvorna och grädda ytterligare 10 min eller tills fåglarna känns möra. Avlägsna tandpetarna.

Servera direkt från grytan

 

 

 

VAKTEL MED STEKT FLÄSK, BONDBÖNOR OCH GOD SÅS.

 

”Dessa små fåglar plockas, svedas, urtagas, vingarna afhuggas och de sköljas, uppsättas som en annan fågel samt brynas i smör, hvarefter de spädas med spad af halsar och karfvar, hvilka koka i mjölk. Då de äro brynta, vändes bröstet upp, ett par skifvor fläsk, en bit ingefära, salt, några pepparkorn och litet socker pålägges. Då de lyckt fått fullsteka, upptagas de, garn och pinnar dragas bort, såsen redes med mjöl, litet soja och brynt socker samt mera vatten, hvarefter den silas; fåglarna läggas på varmt fat och serveras.”